http://www.informatia-zilei.ro/mm/editorial/cititor-de-proza

sigla

Scris de Marian Ilea, 25 aprilie 2012

Saptamana trecuta, s-a aflat in Baia Mare Emanuel Pope. Literat care a pus la punct tocmai in Anglia un sistem de promovare a literaturii romane prin intermediul unui site numit cititor de proza! E un lucru foarte bun. Emanuel Pope munceste la englezi acasa pentru literatura romana in regim NON-PROFIT.

De 22 de ani, in Romania n-au aparut (decat in regim de voluntariat) impresarii literari. Niciun om de initiativa nu a simtit ca literatura romana poate deveni o afacere si ca scriitorul poate fi producator de bani.

Am purtat un dialog intr-un spatiu consacrat vanzarii de bijuterii si ceasuri (proprietate a prozatoarei Florina Bud) cu Emanuel Pope, Virginia Paraschiv, Mihai Ganea.

E o durere a scriitorului roman faptul ca literatura de calitate nu CIRCUL{, ajunge greu la cititor etc., etc.

Trist e faptul ca fara impresari literari si o coerenta retea de difuzare, scriitorii isi fac cunoscute creatiile pe spatii restranse, regionale sau judetene.

Din nefericire, acest fapt nu intereseaza pe nimeni.

Scriitorul care era (sub comunisti) o redutabila investitie publica a ajuns sa-si scrie opera intr-o tacere absoluta si pe un circuit inchis, supraspecializat, fara iesiri in spatiul public.

Emanuel Pope si alti cativa ca el (putini la numar) incearca prin initiative personale sa sprijine fenomenul literar. E insuficient.

Statul roman e nepasator la valorile pe care cultural le produc scriitorii romani in regim de munca patriotica.

Literatura romana intr-un car al prioritatilor nationale a ajuns ultima spita de la roata. Si aceasta realitate e extrem de trista pentru viitorul unei tari in care talentul si performanta sunt puse pe nemerit la COLT!

Lasă un răspuns