Yom HaShoah | 2016

B. Fundoianu/Benjamin Fondane (1898-1944) | by Ilie Boca
Yom HaShoah este ceremonia de comemorare a victimelor Holocaustului.
Zi de reamintire a oamenilor nevinovați, evrei sau de alte etnii, care au pierit în lagărele de exterminare naziste. Zi a reculegerii pioase; în Israel – zi de doliu național. Anul acesta, Yom HaShoah are loc astăzi, 5 mai.
Am răspuns invitației de a lua parte la ceremonia care a avut loc aseară, la Centrul Comunitar Evreiesc din București. Luiza a rostit câteva cuvinte despre iubitul nostru Fundoianu/Fondane și a citit un pasaj din Întâlniri cu Lev Șestov, formidabila carte publicată postum; eu m-am aplecat asupra acestui poem al lui Geo Bogza, închinat lui Fundoianu. Vă invit și pe Dumneavoastră să-l citiți cu reculegere.

Să te naști în Moldova, în blânda, în dulcea Moldovă… Și să sfârșești în cuptoarele de la Auschwitz.

Să te naști în Moldova, în mireasma atâtor podgorii și livezi, în murmurul Bistriței și al Ozanei… Și să sfârșești în flăcările și fumul de la Auschwitz.

Să te naști în Moldova, în blânda, în dulcea Moldovă: – Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii mele… Și să sfârșești în cuptoarele de la Auschwitz.

Să te naști în Moldova, în blânda, în dulcea Moldovă: – Sara pe deal buciumul sună cu jale… Și să sfârșești în flăcările și fumul de la Auschwitz.

Să te naști în Moldova, cu darul de a fi poet: – În târg miroase a ploaie, a toamnă și a fân… Și să sfârșești în cuptoarele de la Auschwitz.

sursa: https://www.facebook.com/notes/mihai-%C5%9Fora/yom-hashoah-2016/1099202083475374