Există întâmplări personale care nu se povestesc dintr-o necesară decență altfel ne-am volatiliza ca spirit, dar există și excepții care tocmai apărând același principiu trebuie cunoscute. Iată un exemplu:

Duminică, 18 septembrie 2016, în jurul orei 13, Mânăstirea Zamfira, județul Prahova.

În curtea mânăstirii, pe o căldură de 30 de grade, aproximativ 100 de credincioși ascultând în umbra unei livezi predica unui preot instalat în fața unui microfon pe o scenă în aer liber. În dreapta scenei pe scaune câteva măicuțe. Nu știu cine era preotul respectiv și nici nu știu cărui fapt i se datora prezența acolo, însă în momentul în care am pășit pe aleea lăcașului acesta tocmai explica enoriașilor de ce orice judecătă făcută de un laic privind comportamentul moral al unui slujitor al bisericii este total neîndreptățită:

”- Bă, cine va face și va zice așa…(urmau greșelile). …Păi bine, ! știe acela (mireanul desigur) ce este.. (și urmau motivele neîndreptățirii, implicit ale necunoașterii aspectelor legate de harul preoțesc ) ”

după care iar și iar ..și iar până la exasperare: ”” și ”” arareori îndulcit de câte un ”Voi”.

……..

Eu nu am mai stat să-l ascult și adânc umilit în suflet am părăsit curtea strecurându-mă pe lângă umbra jeepanului negru parcat acolo, cu sentimentul amar că am ajuns iarăși într-o Românie paralelă cu acea pe care o știu și o simt eu. Au rămas acolo în schimb toți cei veniți să-l asculte precum și măicuțele chinuite aflate și ele pe un câmp al credinței acum devenit numai pe jumătate al lor….Și desigur tăcute culorile lui Nicolae Grigorescu….

P.S.: să nu credeți în niciun caz că Mânăstirea Zamfira nu trebuie vizitată, dimpotrivă! sau ca nu am întâlnit în călătoria mea și slujitori frumoși ai bisericii…ba, chiar la numai 10 kilometri în satul Găgeni, comuna Păulești, unde într-o biserică de dulce și smerită ispravă – Biserica Sfinții Arhangheli Mihail Rafail și Gavriil și Sfânta Cuvioasă Parascheva- am vorbit cu oameni calzi si am admirat o minunată catapeteasmă ce a aparținut unei biserici demolate în București, salvată fiind la timp de oameni inimoși de sub focul distrugerii comuniste.

de aici puteți afla mai multe despre Mânăstirea Zamfira:

http://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/manastirea-zamfira-67942.html