Moșu’, care mă știe cu mare dragoste de comuniști, mi-a lăsat în decembrie anul trecut, la bradul de Crăciun, pe lângă câteva delicioase bomboane și acest dar oarecum mai ciudățel la prima vedere: ”Bomboanele sovietice – Agenți sub acoperire: consumul ideologiei, ideologia consumului”, autor Dumitrița Raluca Parfentie, Chișinău, 2016, Centrul Editorial-Poligrafic al USM.

…și cum vrând-nevrând mă consider un încercat consumator de ideologie – un cobai mai precis- citind și dedicația tinerei autoare (căreia îi mulțumesc și aici din tot sufletul), mi-am zis că n-ar fi rău să m-apuc să ronțăi câte ceva de prin carte.

Așa am început. Mai întâi cu o bomboană, apoi și cu un pahar de vin urmat de câteva pagini până când n-a mai fost chip să continuui că deja îmi începea petrecerea în casă și alți invitați îmi înghețau însetați la ușă. Cartea însă a suportat cu stoicism larma acelor zile și m-a așteptat cuminte în ”oficiu” pănă mi-am revenit din barbarism. Între Crăciun si Revelion am mai apucat într-o pauză să citesc câteva capitole și abia acum, oarecum sobru, am reluat-o pentru a duce la capăt lectura.

Celor plictisiți sau plicticoși le spun din start că nu este vorba nici despre o carte polițistă și nici despre una de spionaj, asta ca să le scurtez chinul și să le ofer posibilitatea să comute pe alt canal. ”Bomboanele sovietice – Agenți sub acoperire: consumul ideologiei, ideologia consumului” este o carte serioasă, muncită și pe surse. Și fiind așa, ea este și una necesară. Trendul unor asemenea încercări există de mult timp”afară” însă el e mai puțin definit la noi și cinste ei, autoarea Raluca Parfentie notează încă din introducere ” Metodologia utilizată în cercetarea mea se aseamănă cu cea a Victoriei E. Bonell din ”Iconography of power” . Procedeul analizei se bazează pe analogia lingvistică, imaginea fiind tratată ca propoziție/discurs vizual pus în slujba ideologiei. Arta politică e privită prin prisma unor termeni din sfera limbajului ca lexicon și sintaxă.”  Lăudabil efortul acestor cercetări comunicat și printr-o frumoasă limbă română, ba mai mult, autoarea dovedind pe lângă rigoare științifică și un fin simț al umorului, lucru care te face citind, nu de puține ori, să-i zâmbești conspirativ.

Acum nu o să încep să vă povestesc toată cartea, bomboană cu bomboană – așa cum se și întâmplă de fapt în conținutul ei,  dar vă pot garanta că odată terminată, lectura acestei cărți vă va oferi posibilitate de-a înțelege cu mult mai bine și timpurile trăite în comunism dar și pe cele de acum, precum și o seamă de povestiri și basme pentru copii, cum ar fi ”Ridichea uriașă” . Personal mi-ar fi plăcut să fi cunoscut ce am aflat abia acum, atunci, când în urmă cu trei- patru ani de zile am vizitat la Londra o expoziție dedicată posterelor rusești din perioada 1918-1946. Un singur exemplu: aș fi înțeles parcursul dureros și cât s-a ”muncit” ideologic ca personajele feminine din acele postere- e vorba de vajnicele colhoznice- să-nvețe să-și lege basmaua nu sub bărbie cum o făceau de regulă, ci la spate.  🙂 Un detaliu, așa e!, un gest, un semn iconografic dar cu atâta semnificație.

Cartea domnișoarei Raluca Parfentie, ”Bomboanele sovietice – Agenți sub acoperire: consumul ideologiei, ideologia consumului” e o delicatețe de produs- asta ca să mă exprim prin vocabularul unei alte ideologii – nu dezamăgește și livrează ce și-a propus ca target și care doar prin dezvăluirile mecanismului sinistru din spatele unei biete bucățele de zahăr ne poate lăsa un gust amar. Pe când o analiză din partea autoarei și a celebrei ”mentosane” românești?

Lectură plăcută! Cartea chiar merită să fie citită!

mai jos câteva imagini ale bomboanele de atunci, așa cum apar ele și în anexele uluitoare (color) ale cărții sau vorba aia românească: ”usturoi n-am mâncat , gura nu-mi miroase”…și tot din carte am aflat și corelativul ei rusesc:….ghici care?