volum cu poeme 2015-2017, apărut la Editura Singur, Târgoviște, 2017 în colecție privată de carte

Dedicație:  

lui Gabi,
pasăre nemuritoare
a tinereţii mele,
iubire de asemeni şi
mamă a copilului meu

Cuvânt înainte

Am făcut cunoştiinţă cu poezia lui Emanuel Pope în urmă cu câţiva ani, când am văzut strecurată în materialul pe care îl tehnoredactam pentru Revista Alchemia, o poezie care m-a tras de mânecă şi de guler şi apoi mi-a sărit pe tastatură şi m-a înhăţat de degete. Poezia se numea “Javră la două capete” şi era o adevărată demonstraţie de virtuozitate, o “ars poetica” a unui suflet care muşca din rai cu o falcă şi din abisurile iadului cu cealaltă.

De atunci, am citit multă poezie memorabilă ieşită de sub peniţa lui Emanuel Pope, printre care se numără şi versurile ce intră în compunerea Volumelor de Aer II.

Am avut bucuria să trec la ilustrarea şi paginarea acestei cărţi, ca urmare a unui concurs de carte găzduit de Revista Alchemia. Concurs pe care autorul l-a câştigat cu o bună selecţie de versuri şi cu o scrisoare ce ne-a încălzit inimile şi merită reprodusă aici, împreună cu răspunsul redacţiei:

 

Salut Alchemia!

Cum ştiu că în laboratoarele tale orice este posibil, îndrăznesc să-ţi cer ajutor. Pe scurt despre ce este vorba: în aproape trei ani (2015, 2016 şi puţin din 2017) s-au strâns dincolo de proiectele pe care mi le-am propus și de care m-am ţinut atât cât am putut – o sumă de poeme pe care le-am tot pus deoparte sub o aşa numită titulatură “Volume de Aer II”, existând deja publicată în 2015 o altă plachetă cuprinzând o parte din poemele scrise şi salvate între anii 1983 – 2014 sub titlul “Volume de aer I”.

Ei bine, aceste poeme sunt de tot soiul, adică au diferite tematici, valori şi sunt scrise în diferite stiluri. Dar oricum ar fi ele, ele tot îmi sunt dragi chiar dacă le-am ţinut cum îşi ţin unii cenuşăreasa în casă. Şi acum as vrea să le fac oarecum dreptate şi să le găsesc o formulă în care să le îmbrac, să le pot reda şi altor cititori dinafară şi dincolo de mine.

Misie teribil de grea! Ştiu, dar mă gândeam că voi magicienii aţi putea găsi o hăinuţă şi pentru balul acestei biete făpturi.

Emanuel Pope

Dragă Emanuel,

Laboratoarele noastre vor găsi formula vestimentară cea mai potrivită pentru balul la care intenţionează să participe cartea ta. Îţi mulţumim că ai apelat la noi!

Alchemia

Parcurgând conţinutul acestor volume de aer am găsit în ele multe motive de inspiraţie şi respiraţie. Dragoste, prietenie, extaz, însingurare, hybris, smerenie, credinţă, îndoială, intensitate a pasiunii sau detaşare… toate acestea şi multe altele sunt stările care alcătuiesc atmosfera lumilor create de Emanuel în poemele lui. Volume de cer senin, sau noros, volume luminate de incendiul magnific al vreunui apus, sau prinse în vârtejul unui uragan…

Am reuşit să cuprind în ilustraţiile mele doar mică parte a gândurilor şi sentimentelor pricinuite de călătoria prin vastele ţinuturi aeriene dintre coperţile acestui volum, unde fiecare poem este o “minunată lume nouă”.

De aici invitaţia de a-l explora pe cont propriu şi de a-i descifra secretele cu deschiderea, curiozitatea şi curajul necesare oricărei călătorii.

Sasha Segal,

iulie, 2017

Ilustrații și coperta: câteva dintre mininile săvârșite de Sasha Segal căreia îi mulțumesc cu deplină admirație și pe această cale! 

Volume de Aer II , autor Emanuel Pope by Cititor de Proză -Republica artelor on Scribd