Concursul Național de Dramaturgie, CND 2015, a ajuns în etapa spectacolelor – lectură. Juriul compus din Nicolae Mandea, președintele juriului, Mihaela Michailov, Ioan Cocora, Dan-Marius Zarafescu şi Codruța Popov, a selecționat pentru etapa finală trei texte, ai căror autori au fost aflați abia după selectarea pieselor finaliste. Surpriza din acest an constă în faptul că două dintre cele trei texte alese au același autor, Alexandru Teodorescu, de 17 ani, din Cluj. Este vorba despre piesele ”Prieteni” și ”Ego”. Cel de-al treilea text pentru care a optat juriul CND este intitulat ”Avioane de hârtie” şi aparține unei autoare care în ultimii ani se afirmă constant pe scena dramaturgiei românești – Elise Wilk.

Concursul Naţional de Dramaturgie reprezintă o importantă rampă de lansare şi de promovare a textului de teatru românesc contemporan. Dacă anul trecut a readus în atenţia publicului un autor care a câştigat acest premiu şi în anul 2008, Carmen Dominte, iată că acest an confirmă prezența unei tinere autoare din ce în ce mai prezente în spațiul teatral românesc, Elise Wilk, și plasează un nume nou, despre care cu siguranţă se va mai auzi: Alexandru Teodorescu.

Cele trei texte au fost prezentate marți, 21 aprilie 2015, de la ora 11.00, la Galeria Calina, în lectura actorilor Teatrului Național din Timişoara. Piesa ”Avioane de hârtie” a fost prezentată de Ana Munteanu, Raul Bastean, Ionuț Iova, Raul Lăzărescu, Jasmina Mitrici și Cristina Varga (coordonator Mihaela Lichiardopol); iar lectura textului lui Alexandru Teodorescu, ”Prieteni”, a aparținut actorilor Cristina Dumitru, Flavius Retea, Bogdan Spiridon, Roberta Popa Ionescu şi Ştefan Roman (coordonator Ion-Ardeal Ieremia); monodrama ”Ego” fiind interpretată de actorul Romeo Ioan (coordonator Sabin Popescu).

În preambulul celor trei lecturi publice, managerul Teatrului Național, Ada Hausvater și Nicolae Mandea, președintele juriului, au lansat volumul apărut în colecția aTeNT a Teatrului Național, CND 2014, volum ce reunește cele trei texte finaliste ale anului trecut. Lansarea a fost făcută în prezența şi cu intervențiile a doi dintre cei trei dramaturgi publicați în volum, respectiv Edith Negulici și Gheorghe Truță.

sursa: http://www.agentiadecarte.ro/2015/04/%E2%80%9Dprieteni%E2%80%9D-%E2%80%9Dego%E2%80%9D-%C8%99i-%E2%80%9Davioane-de-hartie%E2%80%9D-cele-trei-piese-finaliste-ale-concursului-na%C8%9Bional-de-dramaturgie-2015