Giganţii globali ai Internetului Google, AliExpress şi eBay vor ceda în faţa unei noi legi controversate privind Internetul adoptată de Kremlin, care impune stocarea datelor personale ale utilizatorilor ruşi în interiorul Rusiei, a raportat luni agenţia de ştiri Interfax.

Noua lege cere companiilor care folosesc date persoanele ale internauţilor ruşi să păstreze acele informaţii pe serverele localizate în interiorul Rusiei începând cu 1 septembrie, conform Moscow Times.

“Noile cerinţe au atras atenţia, dar [după o serie de consultaţii] companii precum eBay şi AliExpress sunt acum de acord să respecte cerinţele legislaţiei ruse”, a declarat Alexander Zharov, şeful Roskomnadzor – serviciul federal rus pentru tehnologia informaţiei şi supravegherea comunicaţiilor.

“Din ceea ce ştiu, Google deja intenţionează să respecte aceste cerinţe”, a adăugat Zharov.

În timpul unei întâlniri cu oficialii ruşi, AliExpress (a cărei companie mamă este Alibaba) şi-a exprimat dorinţa de a se conforma cerinţelor legale aflate în vigoare în Rusia.

Google a refuzat să comenteze noile informaţii.

Aceste companii de Internet, folosite zilnic de milioane de ruşi, vor fi nevoite acum să cumpere sau să închirieze servere din Rusia pentru a se conforma noii legi, ceea ce duce la investiţii scumpe.

Noua lege rusă a declanşat nemulţumiri în rândul unora dintre susţinătorii ruşi ai Internetului liber, aceştia temându-se că această legislaţie este doar un element suplimentar într-o serie de legi care restricţionează libertatea pe Internet, adaugă Moscow Times.

Anul trecut, Parlamentul rus a adoptat o lege care permite guvernului să blocheze website-uri fără nicio explicaţie. Ulterior, Parlamentul a adoptat o altă legislaţie care forţează bloggerii cu peste 3.000 de cititori zilnici să se înregistreze la agenţiile guvernamentale responsabile de acest aspect.

sursa: http://epochtimes-romania.com/news/google-si-ebay-vor-stoca-datele-internautilor-rusi-in-interiorul-rusiei—232681