Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CDEO) a respins cererea Guvernului României de retrimitere a cauzei Alecu şi alţii (80) c. România în faţa Marii Camere, prin hotărârea Colegiului de 5 Judecători, din 1 iunie 2015, reiese dintr-un comunicat remis de avocaţii Ionuţ Matei şi Antonie Popescu.

„Guvernul României, într-un mod impardonabil a continuat să hărţuiască victimele, în loc să respecte hotărârea din 27 ianuarie şi să reia cercetările în dosarele revoluţiei. Prin hotărârea din 27 ianuarie 2015, CEDO a admis plângerile susţinute de Asociaţia 21 Decembrie 1989, aparţinând unui număr de 81 de persoane din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi din alte judeţe ale ţării care au acuzat încălcarea dreptului la un proces echitabil în procedură naţională şi tergiversarea fără precedent a soluţionării dosarelor revoluţiei.

Curtea le-a dat dreptate, a constatat încălcarea sub aspect procedural a art. 2 (dreptul la viaţă) respectiv 3 (interzicerea tratamentelor degradante şi inumane) din Convenţie şi a condamnat sistemul judiciar şi Statul Român la dezdăunare morală faţă de victime şi aparţinători – o sumă între 7 500 şi 15 000 EUR pentru fiecare reclamant”, se precizează în comunicatul citat.

Potrivit statisticilor oficiale, 1.142 de persoane şi-au pierdut viaţa la Revoluţia din decembrie 1989, alte 3.138 au fost rănite, iar 760 de oameni au fost reţinuţi.

La mai bine de 25 de ani de la revoluţie, mii de plângeri privind reprimarea armată a manifestaţiilor de la Bucureşti, Oradea, Constanţa, Craiova, Bacău, Târgu Mureş şi Cluj-Napoca sunt în continuare nesoluţionate, la 25 de ani de la Revoluţie, iar victimele îşi caută în continuare dreptatea pe la CEDO. Doar în ceea ce priveşte reprimarea armată de la Timişoara, ancheta s-a încheiat cu o trimitere în judecată şi o condamnare.

Pentru mai multe detalii despre cum a fost îngropat „Dosarul Revoluţiei” vă invităm să citiţi interviul în două părţi (1 şi 2) acordat publicaţiei Epoch Times de Antonie Popescu, avocatul care a reprezentat Asociaţia 21 Decembrie la CEDO.

Va invităm, de asemenea, să urmăriţi aici declaraţiile lui Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie”, despre traseul sinuos al dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor, precum şi pe unii dintre principalii factori care, în opinia lor, au împiedicat rezolvarea crimelor în 25 de ani.

SURSA: http://epochtimes-romania.com/news/dosarul-revolutiei-romania-mafiota-cedo-acuza-guvernul-de-hartuire—234203