Society for Romanian Studies

Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universității Bucureşti

Institutul Cultural Român

și

Școala Naţională de Studii Politice și Administrative

vă invită

marți, 16 iunie 2015, ora 16.00, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38)

la proiecții de film și dezbatere

în deschiderea Conferinței de Studii Românești, ediția a VII-a

 

ora 16.00 – documentarul Searching for Maxy (În căutarea lui Maxy), regia Lee Dragu

ora 17.30 – lungmetrajul Poarta Albă, regia Nicolae Mărgineanu

 

Proiecția filmelor va fi urmată de discuții cu publicul, moderate de prof. univ. Irina Livezeanu (Universitatea din Pittsburgh). Regizorul Nicolae Mărgineanu va fi prezent pentru o sesiune de întrebări și răspunsuri.

 

Documentarul dedicat artistului român M.H. Maxy (1895-1971) este realizat de strănepotul său, Lee Dragu. Filmul porneşte pe urmele lui Maxy prin Berlin, unde acesta era, în 1922, elev al şcolii lui Arthur Segal, până la proiectul de construire a unui Muzeu Bauhaus în Dessau. Lee Dragu este absolvent al Facultăţii de film din cadrul Universităţii Iowa și lucrează în domeniul industriei americane de film de 35 de ani.

 

Lungmetrajul Poarta Albă, realizat de Nicolae Mărgineanu în 2014, prezintă experința a doi tineri care ajung, în anii ’50, într-un loc de unde nu există  cale de întoarcere: Poarta Albă, unul dintre lagărele de muncă forţată de-a lungul canalului Dunăre-Marea Neagră. În faţa lor se deschide o lume dramatică a torturii şi umilinţelor fără sfârşit. Printre deţinuţi se numără profesori, avocaţi, poeţi, filosofi, ţărani, artişti, oameni de ştiinţă. Filmul este inspirat din cartea lui Adrian Oprescu, Vărul Alexandru.

 

 

În perioada 16-19 iunie 2015, va avea loc la București cea de-a VII-a ediție a Conferinței de Studii Românești, eveniment organizat de Societatea de Studii Românești (SRS – Society for Romanian Studies) și Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universității Bucureşti, în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Școala Naţională de Studii Politice și Administrative.

 

Având tema „Linking Past, Present and Future”, conferința marchează împlinirea a 25 de ani de la schimbările de regim petrecute în România şi Republica Moldova și este găzduită de Facultatea de Ştiinţe Politice (Str. Spiru Haret nr. 8), reunind peste 300 de participanţi din SUA, Marea Britanie, Ungaria, Elveţia, Danemarca, Canada, Austria, Franţa, Italia, Germania, Israel, Serbia, Olanda, Belgia, Irlanda, Cehia, China, Finlanda, Hong Kong, Suedia, Republica Moldova şi România. Detalii: www.icr.ro/conferinta_studii_romanesti_2015

 

https://www.facebook.com/events/637539756382680/