Preşedintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu, i-a transmis miercuri, 10 iunie 2015, o scrisoare de răspuns Excelenţei Sale Domnul Marek Szczygiel, Ambasadorul Poloniei în România. În mesajul Biroului de Presă al ICR, mesaj ce însoţeşte scrisoarea,  se spune că „ICR s-a distanţat public de discursul Domnului Academician Nicolae Breban, care nu a fost şi nu este preşedintele onorific al Consiliului Consultativ al ICR“.

Redăm mai jos textul integral al scrisorii preşedintelui ICR.

 

 

 

Excelenţei Sale,

Domnului Marek Szczygiel,

Ambasadorul Poloniei în România

Stimate Domnule Ambasador,

Aşa după cum veţi putea citi şi în anexa la prezenta scrisoare, Institutul Cultural Român şi eu personal ne-am detaşat public de intempestiva prezenţă şi declaraţie a domnului Academician Nicolae Breban.

Cu toate remarcabilele sale calităţi de scriitor şi intelectual, prin atitudinea sa surprinzătoare, Nicolae Breban nu mai poate intra în viziunea integratoare a unei instituţii de diplomaţie publică, mai ales culturală. Poziţia noastră s-a referit la întregul Domniei Sale discurs incriminatoriu, nu doar la citarea Poloniei, şi a fost făcută publică de acum două săptămâni… Domnul Nicolae Breban nu a avut răgazul să ne devină colaborator, a ratat această şansă!

Vă asigur, Domnule Ambasador, de preţuirea deosebită ce o port dintotdeauna Poloniei şi poporului polonez, exemplu de curaj şi de unitate naţională, de respect al valorilor şi pentru mine, şi pentru toţi colaboratorii mei.

Radu Boroianu,

Fost Ambasador

Preşedintele ICR

 

 

La scrisoarea trimisă Excelenţei Sale Domnul Ambasador Marek Szczygiel, a fost anexat mesajul public al Preşedintelui ICR în legătură cu declaraţiile Domnului Nicolae Breban. (http://www.icr.ro/bucuresti/anunturi/despartirea-de-breban-si-nu-numai.html). Mesajul public al preşedintelui ICR, Radu Boroianu, poate fi citit şi pe site-ul revistei noastre  – AICI.

sursa http://www.observatorcultural.ro/0-comentarii.html*articleID_31985-articles_details