Viata nu este pentru mine!

marturiseste Laura, o tanara de 24 de ani careia i-a fost aprobata decizia de a i se administra injectia letala. Ea traia cu ideatie suicidara din copilarie si a avut mai multe tentative de suicid in institutia psihiatrica unde a fost internata pentru suferinta sa psihica. Acum, conflictul sau interior intre ceea ce sustine viata si moarte se va sfarsi.

Prima tara din lume care a legalizat eutanasia este Olanda. A doua, Belgia. Injectia letala este acceptata legal pentru persoanele care sufera probleme fizice si/sau psihologice si care experimenteaza dureri intolerabile. In cazul invocarii motivelor psihologice, acordul pentru eutanasiere presupune ca un medic psihiatru sa confirme in scris ca pacientul care a solicitat interventia traieste o suferinta psihica intensa care nu se poate rezolva in nici un fel care sa i se para acceptabil.

Aceasta reglementare este una care ridica mari semne de intrebare. Poate o persoana aflata in stare de suferinta profunda sa stabileasca singura ce este acceptabil pentru tratarea sa si ce nu? Reprezinta experienta subiectiva cel mai puternic argument pentru a primi acordul pentru moarte asistata? Pana unde merge responsabilitatea proprie in ce priveste starea de sanatate sau de boala si pana unde merge responsabilitatea specialistului care are in ingrijire un pacient? Sigur, aceste intrebari nu vor primi aici un raspuns, dar ele merita atentia si reflectia noastra. Stim ca o persoana care isi doreste cu ardoare sa isi puna capat zilelelor, o va face, mai devreme sau mai tarziu. Intrebarea este de ce unii aleg metodele clasice, sa le spunem, de suicid, iar altii apeleaza la o masura legislativa care presupune ca un altul sa le curme suferinta.

In luna martie, comisia federala pentru eutanasie din Belgia a admis ca, anual, 50-60 de cazuri de eutanasie sunt din motive psihiatrice. O situatie similara este si in Olanda unde statisticile privind moartea asistata in 2013 indica 42 de pacienti eutanasiati din motive psihiatrice si 97 de eutanasii pentru persoane cu dementa.

Citeste si Dementa si eutanasia

O masura extrema, noteaza publicatia Tempi, vizeaza aprobarea sinuciderii asistate in randul copiilor. In Belgia, un copil de 5 ani poate solicita eutanasierea daca are o boala fizica severa care sa-i provoace suferinta intolerabila, daca este in faza terminala a unei afectiuni incurabile, daca parintii isi dau acordul scris si daca o evaluare psihiatrica arata ca solicitantul are discernamantul necesar unei astfel de decizii.

Suicidul asistat reprezinta un subiect controversat in intreaga lume. Parerile sunt foarte impartite. Desii unii vad eutanasia ca pe un mijloc potrivit de a curma suferinta umana, altii nu sunt de acord cu legiferarea unui astfel de proiect. Este si cazul lui Carine Brochier care lucreaza la Institutul European de Bioetica din Brussel. Ea considera ca numarul celor care mor ca rezultat al liberalizarii legii eutanasiei din Belgia este unul mult prea mare. Carine Brochier argumenteaza ca cei care isi dau acordul pentru eutanasia in cazul persoanelor care experimenteaza suferinta psihica asociata unei tulburari psihice tratabile se pot insela pentru ca

nu exista nici o cale pentru specialistii din domeniul sanatatii mintale de a masura suferinta psihica a unei alte persoane si de a decide daca aceasta poate primi eutanasia.

 

Alexa Plescan

este psiholog.

Toate articolele acestui autor

www.cafegradiva.ro